Panda 100 HP
Start Omhoog Panda Panda Panda Cross Panda 100 HP Panda 4x4 Panda 4x4 (2) Panda 4x4 (3) Rijimpressie 1 Rijimpressie 2

 

 

Rijimpressie: Fiat Panda 100 HP

 

De Fiat Panda blijkt een beer van een auto met vele talenten. Na de Panda Cross, die niet opzij gaat voor een partij modder en zand, heeft Fiat nu ook een sportieve versie van dit kleintje ten doop gehouden: 100 HP. En nog voor een aardig prijsje ook: 13.795 euro.

 

 

Het is jammer dat Fiat zo’n nietszeggende typeaanduiding heeft gekozen voor de sportversie van de Panda. Wat ons betreft had Fiat het Abarth-predikaat wel tevoorschijn mogen halen voor deze Panda, om duidelijker aan te geven dat deze auto sportieve kwaliteiten heeft. Jammer, dat het niet gebeurd is.
Maar goed, deze nieuwe versie heet dus 100 HP en die aanduiding verwijst naar het vermogen van de krachtbron onder de motorkap. Dat is namelijk een 100 pk sterke versie van de 1,4 liter 16-klepper. Dat is een flinke portie kracht voor zo’n kleine auto als de Panda en het zal niet verbazen dat hij lekker vlot uit de startblokken gaat. In 9,5 seconden sprint de Panda 100 HP van 0 naar 100 km/h en als topsnelheid laat hij 185 km/h noteren.
Het zijn zeer vlotte prestaties voor zo’n dreumes, maar de Panda weet opmerkelijk goed de weg met dat vermogen. Via een zesversnellingsbak en de voorwielen weet de auto zijn kracht goed over te brengen op de weg.

Hij trekt niet hinderlijk in het stuur, de wielen slippen niet door en de auto wordt nooit nerveus in zijn weggedrag.
De eerste kennismaking met de Panda 100 HP was dan ook onverwacht prettig. De versnellingsbak schakelt prima en nodigt in combinatie met de alerte motor uit tot ijverig schakelen. En dat wordt beloond met leuke prestaties, die gevoelsmatig nog wel wat rapper zijn dan Fiat zelf opgeeft.

De Panda 100 HP heeft ook een plezierig weggedrag. Dat de carrosserie wat aan de hoge kant, daar merk je helemaal niets van, het bochtgedrag is prima en overhellen doet het koetswerk vrijwel niet. Dat is mede te danken aan de stuggere veren en zwaardere schokdempers.
Fiat heeft de City-knop, waarmee je normaal gesproken de besturing wat extra bekrachtiging kunt geven bij lage snelheden, ingewisseld voor een sportknop. Door deze in te drukken gaat de auto iets directer reageren op stuurbewegingen en bovendien wordt hiermee ook de reactie van de motor op gasgeven alerter.
De Panda 100 HP is aan de buitenkant wat ‘dikker’ gemaakt met wielkastverbreders, skirts en 15 inch lichtmetalen wielen. Verder heeft de auto geblindeerde zijramen achter, een achterspoiler, een verchroomd uitlaatsierstuk, gewijzigde bumpers en een andere grille.

In het interieur zit een donkerder dashboard met chroom accenten.
Wie nog wat meer show wil, kan kiezen voor het Pandemonio-pakket met rode remklauwen, zilverkleurige wielen en buitenspiegels, striping en racepedalen. Is dat nog niet genoeg dan is er striping beschikbaar die over het dak loopt.

 

Specificaties:Fiat Panda 100 HP

 

Lengte:                                                354 cm

Breedte:                                              158 cm

Hoogte:                                               154 cm

Wielbasis:                                           230 cm

Gewicht:                                              935 kg

Trekgewicht:                                       800 kg

Inhoud kofferruimte:                           206 liter

Motorinhoud:                                       1.368 cm³

Brandstof:                                           euro loodvrij

Vermogen:                                          100 pk

Koppel:                                                128 Nm

Aandrijving:                                         voor

Acceleratie 0-100 km/h:                    9,5 sec

Topsnelheid:                                       185 km/h

Verbruik (fabrieksopgave):             1 op 15,2

 

 

Voor meer foto's klik hier

 

Bron: www.autovandaag.nl

 

Terug naar boven